Nej, islam skal ikke fylde mere i folkeskolen

Tidligere på måneden kunne man i Kristeligt Dagblad under overskriften ‘Lærere: Islam bør fylde mere i skolen’, læse, at en række danske folkeskolelærere mener, at vi i undervisningen skal tage endnu mere højde for det stigende antal muslimske elever.

Det er jeg uenig i, og det er ikke en retning, vi bør gå i Solrød Kommune.

Jeg sidder selv i Solrød Byråds familie- og uddannelsesudvalg, hvor vi har ansvaret for vores lokale folkeskoler, og der er intet fra mit lokale, politiske arbejde, der siger mig, at vi skal gå i den retning, som lærerne foreslår. Vores folkeskole kan blive bedre, selvom den er god, men hvis vi skal fokusere på noget, burde det snarere være danske værdier, der kom i højsædet.

Danskerne er åbne og tolerante
“Bør religionsfaget ændres, så det passer bedre til en tid, hvor flere kulturer og religioner er repræsenteret i klasselokalet?” spørges der i artiklen i Kristeligt Dagblad.

Mit svar er nej. Vi er ikke et multikulturelt eller multietnisk samfund, og vi bliver nødt til at holde fast i, at vi er et kristent land bygget på kristne værdier. Betyder det så, at vi ikke bryder os om folk, der ser anderledes ud eller tror på andre guder? Nej, absolut ikke, for danskerne er åbne og tolerante – men nydanskere har bestemt også en interesse i først og fremmest at blive kloge på det land, de nu bor i, og det samfund, de skal være en del af.

Det er selvfølgelig helt fint, at religions- og kristendomsundervisningen i den danske folkeskole også indeholder undervisning om andre religioner – lige fra asetroen og katolicismen til islam og buddhismen – for det er religioner, der har haft og stadig har indflydelse på både verden og på Danmark.

Der er noget, der er vigtigere end andet
Men det er samtidig vigtigt, at vi ikke skyller vores historie ud med badevandet, og uanset hvordan man vender og drejer det, har Danmark været et kristent land i mere end 1.000 år, og vores samfund er i høj grad bygget på kristne værdier såsom næstekærlighed og barmhjertighed – og i en nyere kontekst også ligestilling – bare for at nævne nogle stykker.

For mig – ikke bare som lokalpolitiker men også som menneske – er det vigtigt at anerkende, at der er noget, der er vigtigere end andet. Der er noget, der betyder mere end andet. Og at der derfor også er noget, der bør fylde mere end andet.

Mere oplysning og mere perspektivering
Det er en liberal tankegang, at alt i udgangspunktet er lige godt, men det er en konservativ tankegang, at noget i udgangspunktet er bedre end andet. Og det står jeg gerne ved.

Men skal selvfølgelig have respekt for folk med en anden tro eller en anden politisk overbevisning – og det har vi heldigvis også i Solrød og i Danmark generelt – men vores fælles udgangspunkt må nu engang være den, der i første omgang har bundet os sammen.

Så nej tak til mere islam i folkeskolen – men ja tak til mere oplysning og mere perspektivering.

Af Morten Scheelsbeck, konservativt byrådsmedlem i Solrød Kommune for Det Konservative Folkeparti